22 Νοε 2011

το δόρυ

 "Μπορεί κανείς να φυλακιστεί σε ένα δωμάτιο με ξεκλείδωτη πόρτα, αν τυχόν η πόρτα ανοίγει προς τα μέσα και δεν του περνάει από το μυαλό να τραβήξει, αντί να σπρώξει"   Λ.Βίτγκενσταιν

Μετά τα σχέδια για το ΔΝΤ , κάτι άλλο...
"Ο Μπερνάνκι δεν θα είναι πρόθυμος να αφήσει την αναποτελεσματικότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μολύνει τράπεζες των ΗΠΑ και να καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία γράφει ο ανεξάρτητος οικονομολόγος, ο Ed Yardeni : Με δεδομένη την απροθυμία της ΕΚΤ να ενεργήσει, υποψιάζομαι ότι η Fed θα γίνει η αιχμή του δόρατος τη δημιουργία ενός παγκόσμιου μηχανισμού ρευστότητας (GLF) για να αποτραπεί μια παγκόσμια οικονομική κατάρρευση... Στην πραγματικότητα, θα ενεργεί ως η κεντρική τράπεζα του κόσμου. Το GLF θα λαμβάνουν καταθέσεις από την Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες που συμμετέχουν, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ."

" if Congress is breathing down the Fed's neck, just wait until the "U.S. taxpayer" is absorbing the fiscal profligacy of Italy and Greece". businessinsider
αλλά ποιός θα σώσει ποιόν;


4 σχόλια:

archaeopteryx είπε...

Η ιδέα ότι η Αμερική θα παρέμβει στην Ευρώπη, δεν είναι καινούργια. Το έχει κάνει με χίλια δύο ζόρια, και μετά από χιλιες τρεις επιφυλάξεις, και κόντρα σε κάθε Αμερικάνο (που έφυγε από την κωλοήπειρο για να γλυτώσει από τα σκατά των βασιλιάδων και των ευγενών φορομπηχτών και από την μίζερη εξάρτηση από φεουδαρχικές παροχές) μία φορά στις 6 Απριλίου του 1917.

"The isolationism of the American people was reflected in Congress, which led to the passage of the Neutrality Act of 1937, making it unlawful for the United States to trade with belligerents"

Η δέυτερη φορά ήταν μία μέρα μετά το Περλ Χάρμπορ, στις 9 Δεκεμβρίου του 1941.

Αυτή τη φορά η παρέμβαση δεν θα είναι τέτοια (ελπίζω, ή τουλάχιστον όχι ακόμα). Ούτε θέλει να κάνει Παγκόσμια Διακυβέρνηση όπως διατυμπανίζουν διάφοροι βαλτοί ή φοβισμένοι παπαγάλοι. Ούτε έχει καμία όρεξη να πειράξει την αυτοδιάθεσή της, η το δολάριο που θεωρεί δικό της νόμισμα και ενοχλεί μεν, το έχει δε. Η ιδέα Παγκόσμιας Διακυβέρνησης είναι ανάθεμα για αυτούς. Και μόνο μια ματιά στην αντίδραση της Αγγλίας προς την Ευρώπη, φτάνει...

Αν ήξερα, Ζάχαρη, τι ακριβώς έγινε στην επίσκεψη Γκάϊτνερ το καλοκαίρι, θα ήμουν σοφότερος. Αλλά ξέρω μόνο ότι λένε.

Η μάχη μοιάζει να είναι για την ρευστότητα και την διαχείριση της ρευστότητας προς αποφυγή meltdown. Η Γερμανία κρίνει έτσι, οι άλλοι κρίνουν αλλιώς. Εμας μας συμφέρει (;;;) να χαλαρώσει η Γερμανία και να το πάιξει όπως οι άλλοι. ΠΑΛΙ θα υπάρξει ύφεση, ή λιτότητα, αλλά λιγότερη απομύζηση από την ευρωπεριφέρεια προς το ευρωκέντρο.

Ή μας συμφέρει (;;;) να εκπληρωθεί η προφητεία του Οργουελ περί Ευρασίας και Ωκεανίας. Η διάλυση της Νότιας ευρωπαριφέρειας είναι καμαπανάκι συναγερμού στους χρηστες της Θάλασσας για το Μεγάλο Παιχνίδι.

Ή μας συμφέρει να μην γίνει τίποτα από αυτά, και να γραφτούν οι ζημιές των τελευταίων 2-3 δεκαετιών και να πάμε παρακάτω. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι οι Δυτικοί αφ ενός δεν ντρέπονται να γράφουν ζημιές, αφ ετέρου έχουν και μηχανήματα που πετάνε και παραβιάζουν το double entry accounting. Οι από εδώ έχουν ΠΑΝΤΑ τους Ρώσους όχι μόνο σαν πηγή ενέργειας και πρώτων υλών αλλά και σαν μπαμπούλα προς τους άλλους (μπαμπούλα που δαγκώνει όμως, γιατί και οι άλλοι δεν είναι ζώα).

Με τους Κινέζους περίεργο νέο μπαλαντέρ, και την περίεργη είδηση για βάση στην Αυστραλία και πετρέλαια έξω από το Βιετνάμ να ειναι άλλες δύο πεταλουδίτσες... Άλλη πεταλουδίτσα, αν την πάρεις τοις μετρητοίς, είναι η δήλωση ότι θα ...φύγουν από την Σαουδική Αραβία.

Πίσω στην μάχη της ρευστότητας... Με το που έφυγε ο Γκάϊτνερ, η ηλέκτρική Χούβερ πήρε μπρος και άρχισε να τραβάει ρευστότητα προς τα εκεί, και οι ειδήσεις για γερμανορωσικές συνεργασίες έγιναν πιο απρόσκοπτες...

Και εμείς στην άψογη ουδετερότητα όπως το 1939.

Αλλά ότι θέλουν να διακυβερνήσουν παγκόσμια... Μάλλον φοβούνται οι Δημοκρατικοί ότι θα χάσουν στους Πραγματικούς... Μα δεν βλέπεις τον Κρούγκμαν πως έχει αλλαξει τροπάρι;

Ζάχαρη είπε...

Ναι.Αν υπηρχε οφελος απο παγκοσμιες διακυβερνησεις θα ειχανε γινει.Οσο μεγαλυτερη διαιρεση υπαρχει τοσο καλυτερα γινεται ο ελεγχος.Απλως οι ανθρωποι χρειαζομαστε εχθρους -συμβολα .Ειναι πιο ευκολο να εχεις εναν απεναντι (καλυτερα να μην ειναι ο σωστος).

Και στο κατω -κατω δεν ειναι ηδη παγκοσμια τα προβληματα και η μεταδοση τους;Η ρευστοτητα οπως λες...

Παντως η λυση θα ειναι συνολικη (δημιουργια κοινου παθητικου ,διαγραφη ;)εμας δεν μας συμφερει κατι αλλο.Ειδες πως ξεθωριασε ακομα και η ιδεα του δντ,και της δραχμης; Προεξοφληθηκαν.

Ακομα και αν τυπωσει η ΕΚΤ ,αν δεν εγφαρμοζονται τα συμφωνα, δεν καταναλωνονται τα πλεονασματα εντος της εε και δεν αντιμετωπιστει το θεμα των δασμων -αρα και της Κινας-δεν γινεται τιποτα.
Εσυ που ξερεις τα ενεργειακα μπορεις να βγαλεις ακρη,ισως.

archaeopteryx είπε...

εγώ δεν ξέρω τίποτα, αναρωτιέμαι αν όοοοολα αυτά γίνονται για Ιράν

Ζάχαρη είπε...

ναι ειδα στο Στρατφορ την αναλυση...
δηλ.καπου πρεπει να βρουν να κατσικωθουν τωρα;